Het weer in Rome

Dankzij de ligging bij de Middellandse Zee heeft Rome een zacht mediterraan karakter, waarbij er sprake is van warme zomers en milde winters. Omdat Rome ongeveer halverwege Italië ligt heb je hier gelukkig niet te maken met de hitte die het uiterste zuiden zo kan teisteren. Het kan in Rome warm worden, maar extreme hitte is gelukkig meer uitzondering dan regel. Binnen het klimaatsysteem van Köppen-Geiger kent Rome officieel een warm zeeklimaat (type Csa). Voor veel mensen komt dit klimaattype aardig in de buurt van een ideaal klimaat.

Warme zomers

Rome kent een zomerseizoen dat bijna vier maanden lang is. De zomer begint al eind mei of begin juni en duurt tot het einde van september. In deze periode liggen de maximumtemperaturen gemiddeld tussen de 25 en 32 graden Celsius, wat gezien wordt als zomers. Met name in het begin van juni en de tweede helft van september kan het soms wat frisser zijn, maar koel is het dan nooit. De zomerperiode is in Rome ook de droogste periode van het jaar. Juli is met gemiddeld nog geen twintig millimeter neerslag per maand de droogste maand van het jaar, maar ook in juni en augustus valt er relatief weinig neerslag. Pas in de tweede helft van september neemt de kans op een regen- of onweersbui duidelijk toe. Opvallend feit voor Rome is dat er in de zomer in meer dan vijftig procent van de dagen waarop het regent, er ook sprake is van onweer. Pas in de loop van oktober neemt de hoeveelheid onweersbuien af.

De zon schijnt over het algemeen uitbundig in de zomer. Juli is met gemiddeld ruim 330 uur de zonnigste maand van het jaar. Juni en augustus mogen met tien uren zonneschijn per dag ook duidelijk zonnig genoemd worden. In totaal telt Rome bijna 2500 zonuren per jaar.

Milde winters

Rome zal niet de eerste bestemming zijn die in je gedachten opkomt als je op zoek bent naar een wintervakantie. Juist daarom zou je moeten overwegen om in de winter naar Rome te gaan, want het is dan minder druk dan tijdens de andere seizoenen. Dankzij de invloed van de relatief warme Middellandse Zee kent Rome milde winters. De winterperiode duurt ongeveer drie maanden: december, januari en februari. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in deze periode rond de 12-15 graden Celsius. Dit zijn temperaturen die in Nederland als lenteachtig beschouwd worden. De gemiddelde minimumtemperatuur ligt in de winter rond de 3-4 graden Celsius. Lichte nachtvorst is in de winter mogelijk in Rome. Sneeuw is echter vrij zeldzaam. Gemiddeld valt minder dan 1 procent van de jaarlijkse neerslagsom in de vorm van sneeuw en als het al een keertje sneeuwt dan blijft het meestal beperkt tot wat natte sneeuw.

Voor- en najaar in Rome

Rome kent een voorjaarsperiode doe drie maanden duurt. Vanaf maart merk je dat de zon meer gaat schijnen en dat de temperaturen omhoog gaan. Het is steeds vaker aangenaam weer en de terrasjes lonken al, mits je in de zon en uit de wind zit. April is nog een duidelijke overgangsmaand, waarbij er wat meer dagen voor kunnen komen met een regenbui. In mei is het aantal dagen met mooi weer al significant groter. Gedurende ongeveer 30 tot 50 procent van de dagen wordt de zomerse grens al bereikt. De zon begint uitbundig te schijnen en de neerslag neemt af. Hoewel mei officieel een voorjaarsmaand is, heeft deze maand eigenlijk al een redelijk zomers karakter. Als er slecht weer is in mei, dan is die kans in de eerste week van mei aanzienlijk groter dan in de laatste week van mei.

Het najaar duurt maar twee maanden. Pas eind september begint de zomer serieuze haarscheuren te vertonen. Er kunnen ineens dagen voorkomen die een meer herfstachtig karakter krijgen en de temperatuur gaat stapsgewijs naar beneden. In de maanden oktober en november, die echt het najaar vormen, wordt het duidelijk natter en minder zonnig. Deze maanden zijn gemiddeld ongeveer de helft natter dan Nederland. Die neerslag valt echter in een kleiner aantal dagen. In zowel oktober als november is de kans op grotere hoeveelheden regen binnen één etmaal groter dan in de rest van het jaar. Laat je overigens niet afschrikken door deze statistieken. Rome telt ook in het najaar ook voldoende dagen waarbij het wel aangenaam is. Zo wil het kwik in oktober nog vaak hoger liggen dan twintig graden en zijn zomerse dagen ook zeker nog mogelijk, vooral in het begin van de maand.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Rome zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Rome. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Rome