Vliegen naar Rome

Als je naar Rome wilt vliegen dan heb je zowel vanuit Nederland als vanuit België meerdere mogelijkheden. Zo kun je vanaf Amsterdam Schiphol Airport met KLM, Alitalia, Vueling en Easyjet rechtstreeks naar Rome vliegen. Vanaf Rotterdam kun je met Transavia naar Rome vliegen.
Vanuit België kun je met Ryanair, Brussels Airlines en Vueling naar Rome vliegen. Wie over de Duitse grens kijkt die kan vanaf Weeze met Ryanair vliegen en vanaf Düsseldorf Airport uit meerdere luchtvaartmaatschappijen kiezen. Losse vliegtickets naar Rome beginnen al rond de honderd euro voor een retourticket. Je moet dan vaak wel bijbetalen voor zaken als ruimbagage, zitplaatsreservering of drankjes aan boord. Vliegen naar Rome is door de lage ticketprijzen vrij laagdrempelig. Waarom zou je dan nog een andere manier van vervoer overwegen?

Twee luchthavens

Rome telt twee internationale luchthavens: Luchthaven Rome Fiumicino (ook bekend onder de naam Luchthaven Rome Leonardo da Vinci) en Luchthaven Rome Ciampino. Fiumicino is het grootste en veruit drukste vliegveld van Rome. Als je met ITA Airways of KLM naar Rome vliegt dan land je op dit vliegveld. In totaal verwerkt Fiumicino zo’n tachtig procent van al het vliegverkeer van en naar Rome. Dat heeft vooral te maken met de beperking die Ciampino heeft met betrekking tot het aantal commerciële vluchten die het vliegveld per etmaal mag verwerken. Ciampino wordt vooral gebruikt door prijsvechters Ryanair en Wizz Air.

Wat betreft afstand ligt Ciampino gunstiger dan Fiumicino als je eindbestemming het centrum van Rome is. Het voordeel werkt als je met de taxi of huurauto naar Rome moet reizen. De afstand bedraagt zo’n vijftien kilometer, die afhankelijk van de drukte in 25 tot 35 minuten afgelegd wordt. Rome Fiumicino ligt ongeveer dertig kilometer van het centrum van Rome af. Het kost je, wederom afhankelijk van de drukte, zo’n veertig tot vijftig minuten aan reistijd met de auto of taxi.

Vliegen naar Rome

Van luchthaven Rome Fiumicino naar Civitavecchia reizen

Cruisepassagiers die hun cruise in Civitavecchia beginnen die zullen vanaf jet vliegveld meestal rechtstreeks naar Civitavecchia reizen. De dure manier is om dat per taxi te doen (reken op zo’n honderd euro voor een enkele reis), de goedkopere manier is per trein. Er rijden geregeld treinen richting Civitavecchia. Je moet dan wel een keer overstappen op station Roma Trastevere. Je doet er zo’n veertig minuten over om met trein FM1 naar Trastevere te reizen. Daar stap je over op trein FM5 richting Civitavecchia. Deze rit kost je een minuut of vijftig. Het treinstation van Civitavecchia ligt op ongeveer 800-900 meter lopen van de entree van de cruisehaven.

Een iets snellere, maar zeker ook duurdere oplossing, is om direct vanaf het vliegveld een taxi naar Civitavecchia te nemen. Reken daarbij op een bedrag van tenminste honderd euro en een reistijd van ongeveer 70 tot 90 minuten.

Van luchthaven Rome Fiumicino naar de stad reizen

Er is een groot scala aan mogelijkheden om vanaf Rome Leonardo da Vinci (Rome Fiumicino) naar Rome te reizen. Taxi’s brengen je voor een vast bedrag naar het hart van de stad, maar in veel gevallen is de bus of trein goedkoper. Shuttlebussen brengen je voor enkele euro’s naar treinstation Rome Termini. De transfertijd bedraagt dan ongeveer 55 minuten. De trein is over het algemeen sneller. Om naar Rome Termini te reizen kun je met de Leonardo Express reizen. Die doet daar zo’n 30 minuten over. Deze trein gaat rechtstreeks naar Rome Termini, zonder elders te stoppen. Voor de andere stations in Rome (o.a. Roma Tiburtina, Fara Sabina en Orte) kun je de reguliere forensentrein FM1 nemen. Deze is goedkoper dan de Leonardo Express, maar rijdt niet tot aan Rome Tremini.

TIP: je kunt alle mogelijke Rome Airport transfers (met bijbehorende prijzen) in één oogopslag zien en direct boeken op deze Rome Airport Transfer-pagina.

Van luchthaven Rome Ciampino naar de stad reizen

Terravison verzorgt bustransfers tussen Ciampino Airport en het centrum van Rome. De bussen brengen je in ongeveer veertig minuten naar treinstation Rome Termini, waarvandaan je per metro, trein, taxi of bus verder kunt reizen naar je eindbestemming in Rome. Een enkele rit kost minder dan een tientje p.p. en duurt ongeveer veertig minuten. Je kunt ook per taxi naar Rome reizen. Deze duurdere optie kost je minstens dertig euro en de reistijd is meestal iets korter dan de bus. Het voordeel is dat de taxi je direct bij je eindbestemming in Rome af kan zetten.

Vanuit Civitavecchia naar het centrum van Rome reizen

Als je per cruiseboot in Civitavecchia aankomt dan zijn er twee goede manieren om naar het centrum van Rome te reizen als je je cruise nog verlengt met een verblijf in Rome. Zodra je met de transferbus afgezet bent bij het kleine busstationnetje voor cruisepassagiers dan kun je buskaartjes kopen voor de bus naar het treinstation om vervolgens de reis naar Rome per trein voort te zetten. De trein naar Roma Termini treinstation duurt ongeveer 70-75 minuten. De andere Romeinse treinstations worden onderweg ook aangedaan.

Bij het busstationnetje staan ook taxichauffeurs, al dan niet legaal, te wachten op mensen om die naar Rome of het vliegveld te brengen. Met deze mensen moet je vooral een vaste prijs afspreken inclusief bagage.