Vervoer in Rome

Leuk: je bent in Rome gearriveerd. Maar hoe ga je jezelf verplaatsen binnen Rome? Gelukkig ligt het gros van de belangrijke bezienswaardigheden binnen een redelijke loopafstand van elkaar. Toch is er een redelijke kans dat je binnen Rome toch ook andere vormen van vervoer wilt gebruiken dan de benenwagen. Op deze pagina lees je over de verschillende vervoersmiddelen die je in Rome kunt gebruiken.

Openbaar vervoer in Rome

In Rome kun je je per metro, bus en tram verplaatsen. De metro is vooral ideaal om wat grotere afstanden binnen de stad te overbruggen. Er zijn twee metrolijnen die met een vrij hoge frequentie rijden. De metro’s beginnen rond half zes ’s morgens te rijden en stoppen tegen middernacht. Kaartjes kun je bij de automaten kopen die in de metrostations te vinden zijn. Behalve losse kaartjes kun je ook dagkaarten kopen. Meer fijnmazig is het netwerk van bussen en trams. Deze zijn vooral ideaal om de plekken te bereiken waar je met de metro niet kunt komen.
Kaartjes voor de bus en tram zijn te koop bij kiosken en een aantal bars en tabakswinkels. Je kunt de kaartjes ook kopen bij de metrostations.

TIP: de Rome OV-kaart

Het laatste wat je wilt tijdens een stedentrip naar Rome is je zorgen moeten maken over kaartjes voor het openbaar vervoer. Met een OV-kaart reis je onbeperkt gratis door Rome met de metro, tram en bus!

Met de ROME OPENBAAR VERVOER KAART (ATAC) kun je 48 of 72 uur gratis reizen met de bus, tram en metro in Rome. Het grote voordeel van deze officiële Rome OV-kaart is dat deze gratis per fietskoerier bij de accommodatie geleverd wordt. Hij kan daar al klaarliggen voor aankomst in Rome.

Bekijk alle informatie en koop de Rome OV-kaart direct online

Met de ROME OPENBAAR VERVOER KAART + TRANSFER kun je 72 uur lang onbeperkt gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in Rome (metro, tram en bus) en heb je recht op een transfer van luchthaven Ciampino naar Rome Centraal station. Daarnaast krijg je een gratis audioguide waarin alle hoogtepunten van de stad beschreven worden.

Bekijk alle informatie en koop de Rome OV-kaart + transfer direct online

Taxi's

Eerst een waarschuwing: gebruik in Rome alleen de officiële witte taxi’s. Alle andere taxi’s opereren illegaal en staan bekend vanwege hun oplichtingpraktijken. Taxi’s in Rome zijn niet goedkoop. De prijzen zijn te vergelijken met die in Nederland. Normaal gesproken rijden de taxi’s op basis van de taximeter. Voor bagage en voor ritten tijdens de avond/nacht is er vaak een toeslag van toepassing.

De officiële taxi's van Rome zijn wit.

Fietsen in Rome

Wil je gaan fietsen in Rome? Geen probleem, maar houd er dan wel rekening mee dat het verkeer hectisch kan zijn, de wegen matig zijn en dat fietspaden in het centrum een zeldzaamheid zijn. De beste dag om in Rome te fietsen is de zondag. Sommige straten in de binnenstad zijn dan afgesloten voor auto’s. Je kunt op eigen houtje Rome per fiets verkennen, maar je kunt ook deelnemen aan een georganiseerde fietstocht. Daarbij ga je met een ervaren gids door Rome fietsen waarbij je allerlei bezienswaardigheden aandoet. Baja Bikes biedt verschillende fietstochten door Rome aan.

Autorijden en parkeren

Als je met de auto Rome in wilt dan moet je je serieus afvragen of dat noodzakelijk is. Het verkeer in Rome is vrij hectisch, parkeren is er een regelrechte ramp, veel straten zijn eenrichtingswegen en in het historisch centrum mag je als niet-bewoner (of taxi) niet eens komen met je auto. Het beste parkeer je je auto in een parkeergarage zodra je in Rome gearriveerd bent om vervolgens te voet en met het openbaar vervoer de stad verder te verkennen.

Toeristenbussen

Er zijn verschillende vormen van toeristenbussen in Rome. Je hebt vaste rondleidingen, waarbij je aan de hand van een gids Rome ontdekt, maar je hebt ook verschillende soorten hop-on-hop-off bussen. Dit soort toeristenbussen rijdt speciale toeristische routes door Rome en stopt bij de belangrijke attracties / bezienswaardigheden / pleinen. Je kunt tijdens de routes onbeperkt uitstappen en opstappen zolang als dat jouw ticket voor die bus geldig is. Meestal is dat 24, 48 of 7 uur. Tijdens de busrit is er (meestal) sprake van een audiogids, die je onderweg vertelt over de bezienswaardigheden die je passeert. Je kunt normaal gesproken uit verschillende talen kiezen, waaronder soms Nederlands maar in ieder geval altijd Engels.