Rome bezoeken

Rome is een topbestemming als het aankomt op stedentripbestemmingen in Europa. Jaarlijks reizen miljoenen toeristen naar Rome voor een stedentrip. Het publiek dat Rome bezoekt is zeer divers. Rome wordt door mensen bezocht die afkomstig zijn van uiteenlopende landen. Ook is er geen specifieke doelgroep, waardoor Rome een echte all-round bestemming is. Vaak zijn bezoekers wel bovengemiddeld geïnteresseerd in historie en cultuur. Dat een stedentrip naar Rome dan hoog op het verlanglijstje staat voor een vakantie is niet verwonderlijk als je kijkt hoeveel historische bezienswaardigheden Rome telt.

De stad

Rome is een grote stad, waar in totaal maar liefst vier miljoen mensen wonen als je de inwoners van de gehele metropool meetelt. Als toerist zul je je echter vooral concentreren op het centrum van Rome en een aantal direct omringende wijken. Als je Rome dan vergelijkt met steden zoals Parijs of Londen dan is de Italiaanse hoofdstad redelijk compact. De hemelsbrede afstand van Vaticaanstad tot aan het grote treinstation van Rome (Roma Termini) is nog geen vijf kilometer. Daartussen liggen de meeste bezienswaardigheden, archeologische vindplaatsen, interessante pleinen, de winkelstraten en alles wat een bezoek aan Rome de moeite waard maakt. Het is handig om grotere afstanden af en toe met de metro te doen, maar over het algemeen is Rome een stad die prima te voet te verkennen is.

Als je door Rome gaat lopen, zorg dan voor goed schoeisel. De wegen en voetpaden in Rome zijn niet altijd even goed onderhouden. Op veel plekken is het wegdek hobbelig, komen er gaten voor of is er sprake van losliggende stenen. Menig toerist heeft zich hier al op verkeken met blaren, verzwikte enkels of valpartijen als gevolg. Houd er ook rekening mee dat je stiekemweg vaak meer kilometers aflegt dan je denkt. Een gemiddelde dag in Rome levert je al snel 15 wandelkilometers op.

De stad Rome

Toegankelijkheid

Wat je wel zult merken is dat Rome oorspronkelijk op zeven heuvels gebouwd is. Er komen dus wat hoogteverschillen voor in Rome, die je soms door lichte hellingen zult overbruggen en soms door middel van trappen. De combinatie van hoogteverschillen, soms zeer slechte stukken wegdek en de weinige voorzieningen voor rolstoelen maken van Rome een vrij lastige stad om met de rolstoel te doorkruisen. Ook de toegankelijkheid tot het openbaar vervoer is niet super als het neerkomt op rolstoelen. De instap bij sommige treinen is dermate hoog dat het reizen met een rolstoel soms zeer lastig gemaakt wordt.

Wie wat slechter ter been is die kan wat hinder ondervinden in Rome.

Overnachten

Rome biedt een groot aantal mogelijkheden om te overnachten. Als toerist is het het handigste om in het centrum van Rome te verblijven. Je hebt dan immers de meeste hoogtepunten van Rome binnen loopafstand van je accommodatie. Een andere optie is om een hotel of appartement te kiezen die vlak bij een metrostation of treinstation ligt. Het overgrote deel van de hotels in Rome bevinden zich in het centrum van de stad. Ongeveer tachtig procent ligt tussen de Tiber en treinstation Roma Termini, de rest ligt grotendeels tussen de Tiber en Vaticaanstad.

De hotelkamerprijzen liggen in Rome hoger dan in een gemiddelde Europese stad. Dat komt vooral omdat de vraag naar accommodaties over het algemeen hoog is, waardoor de meeste hotels in de luxe positie verkeren een hoge bezettingsgraad te kennen. Dat betekent niet dat er nooit mooie aanbiedingen te vinden zijn voor hotelkamers in Rome. Via de populaire hotelboekingssite booking.com zijn er geregeld aantrekkelijke aanbiedingen te vinden en ook via hotelvergelijker Trivago kun je soms tientallen procenten korting op hotelkamers in Rome vinden.

Een alternatief dat (zeker bij een verblijf van minstens 4-5 dagen in Rome) goedkoper kan zijn is door een appartement te huren van een particulier of van een bedrijf dat meerdere appartementen in Rome verhuurt. Je vindt deze appartementen via bemiddelingssites zoals Airbnb en Friendly Rentals. Let wel op de extra kosten die achteraf berekend kunnen worden zoals schoonmaakkosten of bemiddelingskosten. De meeste appartementen zijn gelegen in normale woonwijken. Kijk goed of een appartement wel gunstig gelegen is. Houd er overigens rekening mee dat een appartement in Rome kan betekenen dat je veel meer te maken krijgt met omgevingsgeluid dan in een hotel.

Een comfortabel bed in Rome.

Toeristenbelasting

Let goed op als je een hotel, appartement of verzorgde stedentrip naar Rome boekt. De toeristenbelasting zit normaal gesproken niet inbegrepen in de prijs. De toeristenbelasting wordt achteraf berekend en door het hotel of appartementeigenaar geïnd. Deze toeristenbelasting is gebaseerd op het aantal sterren van de accommodatie.Nederlanders

Rome is een populaire vakantiebestemming onder Nederlandse toeristen. Het hele jaar door zul je Nederlands om je heen horen als je in Rome bent. Toch zijn er wel duidelijke piekperiodes waar te nemen. Zo is de meivakantie een heel erg populaire periode voor Nederlandse gezinnen om Rome te bezoeken. Voor de gezinnen met schoolgaande kinderen behoort Rome toch wel tot de favoriete bestemmingen als het neerkomt op een stedenbezoek. Omdat het weer in mei over het algemeen ook uitstekend is vliegen Nederlandse gezinnen dan massaal naar Rome. Dit is wel iets waar je rekening mee moet houden als je zelf in deze periode naar Rome wilt gaan en vliegtickets naar Rome moet boeken. Vanwege de grotere populariteit lopen de prijzen voor deze tickets in de meivakantie snel op. Tijdig boeken is daarom het devies als je in de meivakantie een stedentrip naar Rome wilt boeken. Dat geldt overigens ook voor pakketreizen naar Rome, omdat deze tarieven deels gebaseerd zijn op de vliegticketprijzen.

Een tweede, maar kleinere piek zie je tijdens de herfstvakantie. Ook dan zie je relatief veel Nederlanders door de straten van Rome lopen.

Skip the lines

De populariteit van Rome uit zich in wachtrijen. Soms bedraagt de wachttijd bij populaire bezienswaardigheden wel een uur of nog langer. Ticketbureau’s, gidsen en straatverkopers maken handig gebruik van deze situatie door zogenaamde skip-the-line tickets of arrangementen aan te bieden. Zij verdienen over het algemeen goud geld aan de lange rijen in Rome. De meest voorkomende manier om de lange wachtrijen te vermijden is door een rondleiding te boeken. De groepen met gids zijn op de meeste plekken veel sneller binnen dan de mensen die bij dezelfde attracties en bezienswaardigheden nog hun entreetickets moeten kopen. Het nadeel is dat zo’n tour duidelijk duurder is dan een los kaartje, het voordeel naast de snellere entree is dat een goede gids je een hoop weet te vertellen over wat je ziet. Hierdoor krijgt een bezoek aan de musea van Vaticaanstad of aan het Colosseum toch een andere dimensie.

Een website waar je rondleidingen voor Rome kunt boeken is Tiqets.

De goedkoopste manier om entreetickets vooraf te boeken is via de officiële sites van de bezienswaardigheden zelf. Wie via google zoekt naar de juiste sites die zal waarschijnlijk eerst een aantal aanbieders zien van duurdere kaartjes (zij rekenen bemiddelingskosten). Vaak handig, omdat ze meestal in het Nederlands zijn, maar niet de goedkoopste manier. De goedkoopste manier is altijd om rechtstreeks bij de officiële site van de betreffende attracties/bezienswaardigheden/musea te boeken. In een aantal gevallen is dat zelfs de enige manier. Houd er rekening mee dat je soms minstens een aantal dagen vooraf moet reserveren, zoals bijvoorbeeld het populaire museum in Villa Borghese.

Tickets voor Galleria Borghese boek je hier.

Wil je een paar bezienswaardigheden of musea in Rome zien en gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in Rome? Dan is de Roma Pass waarschijnlijk iets voor jou. Je mag dan gedurende drie aaneensluitende kalenderdagen onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer (inclusief een aantal treinen binnen Rome), je kunt twee musea of bezienswaardigheden gratis bezoeken en je krijgt korting op een groot aantal andere entreekaarten in Rome.

Je kunt de Roma Pass hier vooraf kopen.

Op straat vind je ook veel verkopers van kaartjes waarmee je de lijnen kunt passeren. Je betaalt dan aanzienlijk meer dan wanneer je zelf in de rij voor de kassa gaat staan en je weet niet zeker of de kaartjes überhaupt nog geldig zijn. Daarnaast vallen de rijen soms erg mee, waardoor je relatief veel extra betaalt om een korte wachttijd te vermijden. Lees dit skip-the-line verhaal maar eens.

Eten

In het centrum van Rome kun je bij wijze van spreken op iedere hoek van de straat eten en drinken. Als er geen restaurant of bar is, dan staat er in de buurt waarschijnlijk wel een verkoopkarretje op straat waar je (tegen hoge prijzen) drankjes, snacks en broodjes kunt kopen.

Als je in Rome gaat eten dan zul je vooral te maken krijgen met de Italiaanse keuken. Niet gek, want Italiaans eten is heerlijk en gevarieerd. De Italianen zijn trots op hun gerechten, waarom zou je dan van andere keukens eten. De Romeinse keuken is natuurlijk vertegenwoordigd in Rome, maar je zult ook vele gerechten uit andere streken aantreffen. Het is daarom heel goed mogelijk om wekenlang in Rome uit te gaan eten zonder één keer hetzelfde te eten.

Overal in Rome kun je een goed bord pasta kopen.

Wil je eens een keer wat anders dan Italiaans eten dan is de keuze niet zo groot. Je ziet net als in veel andere Europese steden wat kebabzaken (vaak gecombineerd met pizzeria) en een aantal Chinese restaurants. Sushi en andere Aziatische gerechten kun je ook nog vinden in Rome, maar het aanbod is vrij beperkt.

Wil je in het tempo van de locals eten, begin de dag dan met een licht ontbijt. Dat betekent een bak koffie (dubbele espresso, espresso, Americano of cappuccino) met een (zoet) broodje erbij. Lunch betekent een broodje of sandwich. Het uitgebreide lunchen zoals men in sommige andere mediterrane landen doet is niet iets wat de mensen in Rome veel doen. ’s Avonds is het een ander verhaal. Dan wordt er in de regel een diner van vier gangen verwerkt. Eerst het voorgerecht, dan de primo (pasta, rijst of soep), daarna de secondo (vlees, vis of schaaldieren) en vervolgens kaas, fruit of zoetigheid als dessert.

Als je een glutenvrij dieet volgt betekent dit in Rome gelukkig niet dat je alleen maar toe hoeft de kijken hoe anderen smullen van brood, pizza of pasta. Er is een toenemend aantal restaurants in Rome te vinden die van een aantal gerechten glutenvrije varianten heeft. Sommige restaurants bieden zelfs van hun volledige kaart glutenvrije versies aan. Met lactose is het vaak wat lastiger. Het voordeel is dat in een aantal gerechten de lactose bevattende producten gemakkelijk weg te laten zijn. In een aantal supermarkten in Rome vind je ook een sectie met glutenvrije producten. Je hoeft dus geen arsenaal aan glutenvrije boodschappen mee te zeulen vanuit Nederland om in Rome te kunnen eten.

In Rome kun je volop op de terrasjes genieten van culinaire hoogtepuntjes.

Winkelen

Milaan heeft in Italië de naam van winkelstad, maar Rome doet zeker niet onder voor Milaan. Misschien dat Milaan op het gebied van high fashion Rome verslaat, maar als het neerkomt op het doorsnee winkelen dan is Rome een heerlijke stad. Mode, schoenen, accessoires en leuke hebbedingetjes zul je volop kunnen kopen in de vele winkelstraten die Rome telt. In de toeristenwinkeltjes kun je natuurlijk ook putten uit een ongekend aanbod van souvenirs van Rome en Italië. Populaire winkelstraten zijn de Via del Corso, de Via dei Condotti en de Via Cola di Rienzo.

De prijzen liggen in Rome op een vergelijkbaar niveau met de prijzen in Nederland. Schoenen zijn gemiddeld genomen wat goedkoper en er is een veel gevarieerder aanbod dan in een gemiddelde stad. Slechts een deel van de aangeboden schoenen is echt Italiaans van oorsprong. De meeste schoenen worden geïmporteerd, onder andere vanuit Spanje.

In Rome kun je uitstekend winkelen!

Rome met kinderen

Wil je met je kinderen Rome bezoeken? Dat is prima te doen, mits je rekening houdt met de kinderen. De kids zitten er waarschijnlijk niet op te wachten om binnen drie dagen tien kerken en zes musea te bezoeken. Er moet voor de kinderen ook een fun-element in zitten. Ga lekker picknicken in één van de parken, maak een segway-tocht, bezoek het Bioparco of ga naar het wassenbeeldenmuseum (Museo delle Cere). Andere leuke attracties zijn Zoomarine, Explora en Technotown.

Het allerbelangrijkste wat je in je achterhoofd moet houden is dat teveel vooral voor kinderen teveel is. Probeer daarom het aantal wandelkilometers te beperken, voorkom te veel wachten in rijen voor een bezienswaardigheid en ga geen vier uur rondlopen door de Vaticaanse musea. Grote kans dat je kinderen het na een uur of twee al flink beu zijn.

Weet dat ijs vooral in Rome een prima lijmmiddel is. Beginnen je kinderen te mokken, beloof ze dan een heerlijk Italiaans ijsje als ze nog even meegaan een bepaalde kerk in. Vaak werkt dit prima.

Rome is ook leuk met kinderen

Hop-on-hop-off

Een handige manier om redelijk veel van Rome te ontdekken zonder teveel te hoeven wandelen of zoeken is door middel van een hop-on-hop-off bus. Deze toeristische bussen rijden een speciale route door Rome, waarbij ze stoppen bij verschillende toeristische attracties. Je kunt tijdens de geldigheidsduur van je kaartje (24, 48 of 72 uur) onbeperkt uitstappen en weer instappen. Op die manier kun je vrij ontspannen Rome doorkruisen en redelijk veel zien en doen in deze wereldstad. Voor kinderen gelden er kortingen. Er zijn verschillende bedrijven die de hop-on-hop-off bussen aanbieden, zoals Rome Open Tour en Citysightseeing Rome.

Meer info over de hop-on-hop-off bus in Rome.