Reizen naar Rome

Rome ligt ongeveer halverwege ItaliŽ, bij de Tyrreense Zee. De afstand van Amsterdam naar Rome bedraagt hemelsbreed 1297 kilometer. Met de auto bedraagt de afstand tussen Rome en Amsterdam ongeveer 1650 kilometer. De meeste Nederlandse en Belgische toeristen reizen per vliegtuig naar Rome. De vluchttijd naar Rome vanaf een Belgische of Nederlandse luchthaven bedraagt om en nabij de twee uur. Veel is hierbij afhankelijk van de toegewezen route en de drukte in de lucht. Met de auto ben je minstens 16 uur kwijt exclusief pauzes en tankstops.

Rome bezienswaardigheden

Dankzij de rijke historie en de hedendaagse rol als hoofdstad van ItaliŽ barst Rome van de noemenswaardige bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Rome op een rijtje gezet:
Rome bezienswaardigheden top 10

Met de trein naar Rome reizen

Rome is vanuit Nederland prima bereikbaar per trein. Je zult wel drie of vier keer over moeten stappen voordat je in Rome staat en je moet rekenen op een totale reistijd van tussen de 19 en 22 uur. Het is echter een goede optie voor mensen met vliegangst die het relaxter vinden om per trein te reizen dan om dezelfde hoeveelheid tijd te moeten gebruiken om zelf te rijden. De goedkoopste manier is door een aaneenschakeling van gewone internationale treinen en lokale intercity's. Dit voert de reistijd wel flink op. Het beste kun je de grotere stukken met zogenaamde hogesnelheidstreinen afleggen. Zo kun je vanuit Amsterdam per ICE naar Frankfurt en vervolgens naar MŁnchen rijden. In ItaliŽ kun je het stuk tussen Milaan en Rome per hogesnelheidstrein afleggen. Vooraf reserveren is wel aan te raden.

Met de auto naar Rome reizen

Wie met de auto naar Rome wil rijden die moet er rekening mee houden dat de afstand van zo'n 1650 kilometer (gerekend vanaf Amsterdam) eigenlijk teveel is om op ťťn dag af te leggen. Er dient daarom ergens een overnachting ingelast te worden. De theoretische reistijd van 16 tot 17 uur exclusief stops betekent daardoor in de praktijk vaak dat je zo'n 26 tot 32 uur onderweg bent voordat je in Rome staat. Je moet op de route ook zeker rekening houden met vertragingen door druk verkeer en files.

De meest voor de hand liggende routes brengen je via Duitsland en Zwitserland naar Rome. Een veel gebruikte route is via Frankfurt am Mainz, Basel, Milaan en Bologna naar Rome. Een alternatieve route, zeker voor zuiderlingen en Belgen, is om via Frankrijk en Strasbourg (Straatsburg) naar Basel te rijden en vervolgens dezelfde route via Milaan en Bologna te vervolgen naar Rome. Voor de Zwitserse snelwegen heb je overigens een tolvignet nodig (jaarvignet; vooraf te kopen via internet of ter plaatse bij de grensovergang bij Basel). In ItaliŽ leg je een groot stuk van de route af over stukken tolweg waar je tol betaalt over de afgelegde afstanden.

Vliegen naar Rome

Als je naar Rome wilt vliegen dan heb je zowel vanuit Nederland als vanuit BelgiŽ meerdere mogelijkheden. Zo kun je vanaf Amsterdam Schiphol Airport met KLM, Alitalia, Vueling en Easyjet rechtstreeks naar Rome vliegen. Vanaf Rotterdam kun je met Transavia naar Rome vliegen en Ryanair biedt goedkope vliegtickets naar Rome aan vanaf Eindhoven Airport.
Vanuit BelgiŽ kun je met Ryanair, Brussels Airlines en Vueling naar Rome vliegen. Wie over de Duitse grens kijkt die kan vanaf Weeze met Ryanair vliegen en vanaf DŁsseldorf Airport uit meerdere luchtvaartmaatschappijen kiezen. Losse vliegtickets naar Rome beginnen al ruim onder de honderd euro voor een retourticket. Je moet dan wel bijbetalen voor zaken als ruimbagage, zitplaatsreservering of drankjes aan boord.

HANDIGE TIP !!! Via Momondo kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets naar Rome vergelijken. Op deze manier vind je snel de goedkoopste vliegtickets naar Rome.
Bekijk de goedkoopste vliegtickets naar Rome bij Momondo

Twee luchthavens

Rome telt twee internationale luchthavens: Luchthaven Rome Fiumicino (ook bekend onder de naam Luchthaven Rome Leonardo da Vinci) en Luchthaven Rome Ciampino. Fiumicino is het grootste en veruit drukste vliegveld van Rome. Als je met KLM of Alitalia naar Rome vliegt dan land je op dit vliegveld. In totaal verwerkt Fiumicino zo'n tachtig procent van al het vliegverkeer van en naar Rome. Dat heeft vooral te maken met de beperking die Ciampino heeft met betrekking tot het aantal commerciŽle vluchten die het vliegveld per etmaal mag verwerken. Ciampino wordt vooral gebruikt door prijsvechters Ryanair en Wizz Air.

Wat betreft afstand ligt Ciampino gunstiger dan Fiumicino als je eindbestemming het centrum van Rome is. Het voordeel werkt als je met de taxi of huurauto naar Rome moet reizen. De afstand bedraagt zo'n vijftien kilometer, die afhankelijk van de drukte in 25 tot 35 minuten afgelegd wordt. Rome Fiumicino ligt ongeveer dertig kilometer van het centrum van Rome af. Het kost je, wederom afhankelijk van de drukte, zo'n veertig tot vijftig minuten aan reistijd met de auto of taxi.

Van luchthaven Rome Fiumicino naar Civitavecchia reizen

Cruisepassagiers die hun cruise in Civitavecchia beginnen die zullen vanaf jet vliegveld meestal rechtstreeks naar Civitavecchia reizen. De dure manier is om dat per taxi te doen (reken op zo'n honderd euro voor een enkele reis), de goedkopere manier is per trein. Er rijden geregeld treinen richting Civitavecchia. Je moet dan wel een keer overstappen op station Roma Trastevere. Je doet er zo'n veertig minuten over om met trein FM1 naar Trastevere te reizen. Daar stap je over op trein FM5 richting Civitavecchia. Deze rit kost je een minuut of vijftig. Het treinstation van Civitavecchia ligt op ongeveer 800-900 meter lopen van de entree van de cruisehaven.

Een iets snellere maar zeker ook duurdere oplossing is om direct vanaf het vliegveld een taxi naar Civitavecchia te nemen. Reken daarbij op een bedrag van tenminste honderd euro en een reistijd van ongeveer 70 tot 90 minuten.

Van luchthaven Rome Fiumicino naar de stad reizen

Er is een groot scala aan mogelijkheden om vanaf Rome Leonardo da Vinci (Rome Fiumicino) naar Rome te reizen. Taxi's brengen je voor een vast bedrag naar het hart van de stad, maar in veel gevallen is de bus of trein goedkoper. Shuttlebussen brengen je voor enkele euro's naar treinstation Rome Termini. De transfertijd bedraagt dan ongeveer 55 minuten. De trein is over het algemeen sneller. Om naar Rome Termini te reizen kun je met de Leonardo Express reizen. Die doet daar zo'n 30 minuten over. Deze trein gaat rechtstreeks naar Rome Termini, zonder elders te stoppen. Voor de andere stations in Rome (o.a. Roma Tiburtina, Fara Sabina en Orte) kun je de reguliere forensentrein FM1 nemen. Deze is goedkoper dan de Leonardo Express, maar rijdt niet tot aan Rome Tremini.

Van luchthaven Rome Ciampino naar de stad reizen

Terravison verzorgt bustransfers tussen Ciampino Airport en het centrum van Rome. De bussen brengen je in ongeveer veertig minuten naar treinstation Rome Termini, waarvandaan je per metro, trein, taxi of bus verder kunt reizen naar je eindbestemming in Rome. Een enkele rit kost minder dan een tientje p.p. en duurt ongeveer veertig minuten. Je kunt ook per taxi naar Rome reizen. Deze duurdere optie kost je minstens dertig euro en de reistijd is meestal iets korter dan de bus. Het voordeel is dat de taxi je direct bij je eindbestemming in Rome af kan zetten.

Vanuit Civitavecchia naar het centrum van Rome reizen

Als je per cruiseboot in Civitavecchia aankomt dan zijn er twee goede manieren om naar het centrum van Rome te reizen als je je cruise nog verlengt met een verblijf in Rome. Zodra je met de transferbus afgezet bent bij het kleine busstationnetje voor cruisepassagiers dan kun je buskaartjes kopen voor de bus naar het treinstation om vervolgens de reis naar Rome per trein voort te zetten. De trein naar Roma Termini treinstation duurt ongeveer 70-75 minuten. De andere Romeinse treinstations worden onderweg ook aangedaan.

Bij het busstationnetje staan ook taxichauffeurs, al dan niet legaal, te wachten op mensen om die naar Rome of het vliegveld te brengen. Met deze mensen moet je vooral een vaste prijs afspreken inclusief bagage.

Openbaar vervoer in Rome

In Rome kun je je per metro, bus en tram verplaatsen. De metro is vooral ideaal om wat grotere afstanden binnen de stad te overbruggen. Er zijn twee metrolijnen die met een vrij hoge frequentie rijden. De metro's beginnen rond half zes 's morgens te rijden en stoppen tegen middernacht. Kaartjes kun je bij de automaten kopen die in de metrostations te vinden zijn. Behalve losse kaartjes kun je ook dagkaarten kopen. Meer fijnmazig is het netwerk van bussen en trams. Deze zijn vooral ideaal om de plekken te bereiken waar je met de metro niet kunt komen.
Kaartjes voor de bus en tram zijn te koop bij kiosken en een aantal bars en tabakswinkels. Je kunt de kaartjes ook kopen bij de metrostations.

Taxi's

Eerst een waarschuwing: gebruik in Rome alleen de officiŽle witte taxi's. Alle andere taxi's opereren illegaal en staan bekend vanwege hun oplichtingpraktijken. Taxi's in Rome zijn niet goedkoop. De prijzen zijn te vergelijken met die in Nederland. Normaal gesproken rijden de taxi's op basis van de taximeter. Voor bagage en voor ritten tijdens de avond/nacht is er vaak een toeslag van toepassing.

Fietsen in Rome

Wil je gaan fietsen in Rome? Geen probleem, maar houd er dan wel rekening mee dat het verkeer hectisch kan zijn, de wegen matig zijn en dat fietspaden in het centrum een zeldzaamheid zijn. De beste dag om in Rome te fietsen is de zondag. Sommige straten in de binnenstad zijn dan afgesloten voor auto's. Je kunt op eigen houtje Rome per fiets verkennen, maar je kunt ook deelnemen aan een georganiseerde fietstocht. Daarbij ga je met een ervaren gids door Rome fietsen waarbij je allerlei bezienswaardigheden aandoet. Baja Bikes biedt verschillende fietstochten door Rome aan.

Autorijden en parkeren

Als je met de auto Rome in wilt dan moet je je serieus afvragen of dat noodzakelijk is. Het verkeer in Rome is vrij hectisch, parkeren is er een regelrechte ramp, veel straten zijn eenrichtingswegen en in het historisch centrum mag je als niet-bewoner (of taxi) niet eens komen met je auto. Het beste parkeer je je auto in een parkeergarage zodra je in Rome gearriveerd bent om vervolgens te voet en met het openbaar vervoer de stad verder te verkennen.

Toeristenbussen

Er zijn verschillende vormen van toeristenbussen in Rome. Je hebt vaste rondleidingen, waarbij je aan de hand van een gids Rome ontdekt, maar je hebt ook verschillende soorten hop-on-hop-off bussen. Dit soort toeristenbussen rijdt speciale toeristische routes door Rome en stopt bij de belangrijke attracties / bezienswaardigheden / pleinen. Je kunt tijdens de routes onbeperkt uitstappen en opstappen zolang als dat jouw ticket voor die bus geldig is. Meestal is dat 24, 48 of 7 uur. Tijdens de busrit is er (meestal) sprake van een audiogids, die je onderweg vertelt over de bezienswaardigheden die je passeert. Je kunt normaal gesproken uit verschillende talen kiezen, waaronder soms Nederlands maar in ieder geval altijd Engels.

Meer info over Rome

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Rome:
5x zien & doen in Rome
bijzondere plaatsen in Rome
Rome informatie
Rome nieuws & tips
Rome vakantienieuws
Rome weer & klimaat

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy