Reizen naar Rome

Rome ligt ongeveer halverwege Italië, bij de Tyrreense Zee. De afstand van Amsterdam naar Rome bedraagt hemelsbreed 1297 kilometer. Met de auto bedraagt de afstand tussen Rome en Amsterdam ongeveer 1650 kilometer. De meeste Nederlandse en Belgische toeristen reizen per vliegtuig naar Rome. De vluchttijd naar Rome vanaf een Belgische of Nederlandse luchthaven bedraagt om en nabij de twee uur. Veel is hierbij afhankelijk van de toegewezen route en de drukte in de lucht. Met de auto ben je minstens 16 uur kwijt exclusief pauzes en tankstops.

Met de trein naar Rome reizen

Rome is vanuit Nederland prima bereikbaar per trein. Je zult wel drie of vier keer over moeten stappen voordat je in Rome staat en je moet rekenen op een totale reistijd van tussen de 19 en 22 uur. Het is echter een goede optie voor mensen met vliegangst die het relaxter vinden om per trein te reizen dan om dezelfde hoeveelheid tijd te moeten gebruiken om zelf te rijden. De goedkoopste manier is door een aaneenschakeling van gewone internationale treinen en lokale intercity’s. Dit voert de reistijd wel flink op. Het beste kun je de grotere stukken met zogenaamde hogesnelheidstreinen afleggen. Zo kun je vanuit Amsterdam per ICE naar Frankfurt en vervolgens naar München rijden. In Italië kun je het stuk tussen Milaan en Rome per hogesnelheidstrein afleggen. Vooraf reserveren is wel aan te raden.

Met de auto naar Rome reizen

Wie met de auto naar Rome wil rijden die moet er rekening mee houden dat de afstand van zo’n 1650 kilometer (gerekend vanaf Amsterdam) eigenlijk teveel is om op één dag af te leggen. Er dient daarom ergens een overnachting ingelast te worden. De theoretische reistijd van 16 tot 17 uur exclusief stops betekent daardoor in de praktijk vaak dat je zo’n 26 tot 32 uur onderweg bent voordat je in Rome staat. Je moet op de route ook zeker rekening houden met vertragingen door druk verkeer en files.

De meest voor de hand liggende routes brengen je via Duitsland en Zwitserland naar Rome. Een veel gebruikte route is via Frankfurt am Mainz, Basel, Milaan en Bologna naar Rome. Een alternatieve route, zeker voor zuiderlingen en Belgen, is om via Frankrijk en Strasbourg (Straatsburg) naar Basel te rijden en vervolgens dezelfde route via Milaan en Bologna te vervolgen naar Rome. Voor de Zwitserse snelwegen heb je overigens een tolvignet nodig (jaarvignet; vooraf te kopen via internet of ter plaatse bij de grensovergang bij Basel). In Italië leg je een groot stuk van de route af over stukken tolweg waar je tol betaalt over de afgelegde afstanden.

Rome is prima bereikbaar met de automobiel.

Vliegen naar Rome

Als je naar Rome wilt vliegen dan heb je zowel vanuit Nederland als vanuit België meerdere mogelijkheden. Zo kun je vanaf Amsterdam Schiphol Airport met KLM, ITA Airways, Vueling en Easyjet rechtstreeks naar Rome vliegen. Vanaf Rotterdam kun je met Transavia naar Rome vliegen.

Vanuit België kun je met Ryanair, Brussels Airlines en Vueling naar Rome vliegen. Wie over de Duitse grens kijkt die kan vanaf Weeze met Ryanair vliegen en vanaf Düsseldorf Airport uit meerdere luchtvaartmaatschappijen kiezen. Losse vliegtickets naar Rome beginnen al rond de honderd euro voor een retourticket. Je moet dan wel bijbetalen voor zaken als ruimbagage, zitplaatsreservering of drankjes aan boord.

Op onze pagina ‘vliegen naar Rome‘ lees je alles over vliegen naar Rome en hoe je van de twee luchthavens van Rome naar de stad kunt reizen.