Musea in Rome

Liefhebbers van musea komen in Rome helemaal aan hun trekken. De Italiaanse stad heeft een groot arsenaal aan grote en kleinere musea die de moeite waard zijn om te bezoeken. Bekijk archeologische vondsten, moderne kunst en historische schatten in de drukbezochte musea van Rome. Voor musea zoals het Nationaal Museum van Rome en Villa Borghese is het aan te raden om vooraf te reserveren. Houd er rekening mee dat de meeste musea in Rome op maandag gesloten zijn. Een uitzondering zijn de Vaticaanse musea, die juist op zondag hun wekelijkse sluitingsdag hebben.

Op deze pagina vind je een overzicht van de musea in Rome die volgens ons een bezoek waard zijn.

Galleria Doria Pamphilj

In het Palazzo Doria Paphilj is een enorme waardevolle kunstcollectie gehuisvest. De gefortuneerde adellijke families Doria, Pamphili, Aldobrnadini en Della Rovere hebben samen een uitmuntende collectie bij elkaar verzameld, waarvan wij nu in dit paleis mogen genieten. De families, waarvan sommige nauwe banden met het Vaticaan onderhielden, zijn door verschillende huwelijken samengevoegd tot Doria-Pamphilj. In de Galleria Doria Pamhilj kun je werken bewonderen van onder andere Titiaan, Caravaggio, Raphael en Jan Brueghel de Oude. De oudste werken zijn afkomstig uit de zestiende eeuw. Het paleis zelf is een bezienswaardigheid op zich. De Spiegelzaal mag dan ook veelal op veel bewondering rekenen.

Capitolijnse Musea

Aan het Piazza del Campidoglio, op de top van het Capitool, zijn een aantal zeer bijzondere musea te bezoeken. Wat ooit begon met een kleine persoonlijke verzameling van paus Sixtus IV, is uitgegroeid tot een volwaardige collectie uiteenlopende voorwerpen, beelden en schilderijen die meerdere episodes van het bestaan van Rome belichten. De inmiddels beroemde collectie van het ‘Musei Capitolini’ is ondergebracht in het Palazzo dei Conservatori en Palazzo Nuevo.

Palazzo delle Esposizione

In het neoklassieke bouwwerk aan de Via Nazionale te Rome kun je genieten van verschillende tentoonstellingen. Het Palazzo della Esposizione is dan ook beter te omschrijven als een cultureel centrum waar wisselende tentoonstellingen plaatsvinden, waar je kunt genieten van een goed kopje koffie in het café en waar je informatieve en artistieke films kunt bekijken in de bioscoop.

Galleria Borghese

Centraal in het park Villa Borghese ligt het kunstmuseum Galleria Borghese. Deze meest bekende galerie van Rome heeft uiteenlopende kunst in huis uit de vijftiende tot de achttiende eeuw. Je komt hier bekende namen en werken tegen van Titiaan, Dosso Dossi, Caravaggio en Rubens. De grondlegger voor het verzamelen van deze inmiddels imposante verzameling is kardinaal Scipione. Het prachtige twintig kamers tellende pand waarin dit kunstmuseum is gevestigd, werd gebouwd omstreeks 1633. De grootse uitbreiding van het pand heeft plaatsgevonden aan het begin van de negentiende eeuw. Vanaf 1903 is ‘Casina Borghese’ opengesteld voor publiek.

Reserveren is verplicht
Zomaar aan de entree van Galleria Borghese verschijnen, een entreeticket kopen en naar binnen gaan is iets wat je kunt vergeten als je dit museum wilt bezoeken. Je bent verplicht je entreetickets vooraf te reserveren. Daarbij moet je niet alleen een dag, maar ook een vast tijdslot reserveren.

Reserveer Galleria Borghese tickets bij GetYourGuide
Reserveer Galleria Borghese tickets bij tiqets.com

Voor wie van kunst houdt is Galleria Borghese een absolute must in Rome.

Museo d’Arte Contemporanea Roma - MACRO

In dit museum van hedendaagse kunst kun je werken tegenkomen van kunstenaars als Domenico Bianchi, Pino Pascali, Enzo Cucchi en Luigi Ontani. Het museum is gevestigd in twee panden, te noemen een oud slachthuis aan de Piazza Oranzio Giustiniani en een voormalige brouwerij aan de Via Nizza. Regelmatig zijn er in het MACRO museum experimentele projecten te bezoeken, waarbij het museum actief betrokken is.

Galleria Nazionale d’Arte Moderna - GNAM

Al in 1883 werd de kunstgalerie ‘Galleria Nazionale d’Arte Moderna’ opgericht om mensen op een aangename manier kennis te laten maken met moderne en hedendaagse kunst. Verdeeld over de 75 kamers van het historische bouwwerk waarin het museum zich gevestigd heeft, kun je veelal neoklassieke schilderijen bewonderen. Ook het renaissance tijdperk en het Oude Rome komen regelmatig in de kunstwerken terug. Kinderen kunnen op een leuke en speelse manier het museum ontdekken. Bij de entree kunnen ze je er meer over vertellen.

Galleria Communale d’Arte Moderna

Het zeventiende eeuwse pand aan de Via Francesco Crispi, fungeert sinds 1883 als museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het voormalige klooster is sindsdien gevuld met werken als ‘Ritratto di donna van Corinna Modigliani, sculpturen van Aturo Dazzi en beeldhouwkunst van Ettore Ximenes.

Galleria Nazionale d’Arte Antica

Barberini Palace aan de Via della Quattro Fontane te Rome is gevuld met zeer bijzondere en antieke schilderijen, waaronder Raphael’s portret ‘La Fornarina’ uit 1518. Een andere vestiging van de ‘Galleria Nazionale d’Arte Antica’ is gevestigd in het Palazzo Corsini. Op de eerste verdieping tref je een collectie kunstwerken waarvan de meeste gedoneerd zijn door de welgestelde familie Corsini. Onder de werken bevinden zich stukken van kunstenaars als Caravaggio, Guido Reni en Peter Paul Rubens.

Vaticaanse Musea

Binnen de muren van Vaticaanstad zijn enkele musea en bouwwerken te bezoeken. De onafhankelijke staat staat immers bekend om zijn vele kunstschatten en rijkdom die tijdens de vele eeuwen zijn vergaard. Je kunt in de Vaticaanse Musea een sculpturen museum bezoeken ‘Museo Pio-Clementino’. Hier tref je veelal Griekse en Romeinse beeldhouwkunst. In ‘Museo Chiaramonti zijn standbeelden, schilderijen en sarcofagen te bewonderen. In het Vaticaan Historisch Museum ‘Museo storico Vaticano’ laat je kennismaken met de vele pausen die door de eeuwen heen het Vaticaan hebben bestuurd.

Vanwege de enorme populariteit kun je het beste zogenaamde skip-the-line tickets reserveren, zodat je vrijwel meteen naar binnen kunt en de lange wachtrijen voor de kassa’s vermijdt.

Vaticaanse Musea

MAXXI

Het Museo Nazionale delle Arti del XXI secolo is een nationaal museum van hedendaagse kunst en architectuur. Als initiatief van het Italiaanse ministerie van cultureel erfgoed wordt er getracht om creatievelingen te enthousiasmeren voor kunst en cultuur. Regelmatig worden er wedstrijden uitgeschreven waarbij de resultaten tentoon worden gesteld. Onder de permanente collecties tref je werken van Francesco Clemente, Marlene Dumas en Alighiero Boetti. Het museum is verdeeld tussen MAXXI architectuur en MAXXI kunst.

Museo Nationale Romano

Verdeeld over meerdere gebouwen in de stad Rome, kun je genieten van een uitmuntende verzameling archeologisch materiaal. Het nationaal Romeins museum van Rome heeft heel wat in huis om grote delen uit de geschiedenis te tonen middels voorwerpen die zijn opgegraven tijdens de vele expedities. De verschillende vestigingen zijn: Palazzo Massimo alle Terme, Palazzo Altemps, Crypta Balbi en de Thermen van Diocletianus.

Palazzo Barberini

Als onderdeel van de ‘Galleria Nazionale d’Arte Antica’ trekt dit paleis dagelijks duizenden bezoekers. Behalve een prachtig gebouw, kun je hier ook genieten van artistieke historische kunst. Onder de meesterwerken bevinden zich werken van Bartolomeo Veneto, Canaletto, Raffaello, Titiaan, Caravaggio en Giulio Romano.

Museo della Cività Romana

Het leven rondom de oude romeinse beschaving tot de vierde eeuw staat centraal in dit museum. Door middel van reproducties, originele voorwerpen en maquettes krijg je een duidelijk beeld van die tijd en kun je zelf bepalen wat er allemaal veranderd is.

ViGaMus

Vooral de jeugd zal een bezoek aan dit ‘video game’ museum wel waarderen. Het is immers een heerlijke afwisseling tussen de geschiedenisrijke musea van de stad. In het ViGaMus word je meegenomen door de geschiedenis van de videogames. Het begint met een experiment van William Higinbotham, waarmee je op de computer kon tennissen. En de beleving van de wereld van de videogames loopt door tot het heden waarin we levensechte games kunnen beleven zoals Rockstar Games die ontwikkeld.

Galleria Corsini

Evenals Palazzo Barberini is Galleria Corsini ook onderdeel van de ‘Galleria Nazionale d’Arte Antica’. Behalve historische kunst kun je hier ook het voormalige appartement bezoeken van de koningin Christina van Zweden. Veel van de schilderijen in Galleria Corsini zijn afkomstig uit de achttiende eeuw. Eén van de mooiste werken van het museum is ‘Judith’ van Giambattista Piazetta.

Villa Farnesina

In de wijk Trastevere te Rome staat Villa Farnesina waarvan men omstreeks 1506 begon met de bouw. Als stedelijk paleis voor de penningmeester van paus Julius II en diens maîtresse, werden er kosten noch moeite bespaard om het ontwerp van Baldassare Peruzzi te verwezenlijken. Tegenwoordig is de villa opengesteld voor publiek en kun je wandelen door de verschillende kamers en zelfs de Loggia di Psiche waar de beroemde schilder Raphael aan heeft gewerkt bezoeken.

Museo dei Cappuccini

In de kerk ‘Santa Maria della Concezione die Cappuccini’ aan de Via Veneto, is een museum gevestigd over de kapucijner monniken. De crypte onder de kerk bevat zo’n vierduizend monniken die er begraven zijn. Als decoratie zijn verschillende menselijke botten en schedels gebruikt. Hierdoor is het niet voor iedereen een prettig museum om te bezoeken.

Castel Sant’angelo

Het ronde bouwwerk in Parco Adriano is ook wel bekend als Mausoleum van Hadrianus. Hijzelf gaf opdracht voor zijn toekomstige graf aan de rechter oever van de Tiber. Vervolgens heeft het door de eeuwen heen verschillende functies vervuld, zoals die als fort, kasteel, gevangenis en tegenwoordig als museum. Het museum biedt uiteenlopende kunstcollecties, tijdelijke tentoonstellingen en de mogelijkheid tot het bezoeken van verschillende kamers.

Ara Pacis Museum

Het Ara Pacis is een vrij nieuw museum in Rome. Het museum opende omstreeks 2006 zijn deuren. Het Ara Pacis Museum wordt vooral bezocht om het eeuwenoude altaar waar offers werden gebracht voor de Romeinse godin Pax, godin van de vrede. Het monument werd opgedragen aan keizer en vredestichter Augustus, omdat hij een einde maakte aan de burgeroorlogen.

Palazzo Colonna

Het particuliere paleis Palazzo Colonna werd in vijf eeuwen gebouwd. Hierdoor zijn er meerdere bouwstijlen te bespeuren en is de inrichting niet overal gelijk. Door de eeuwen heen hebben er heel wat invloedrijke personen gewoond, zoals paus Martinus V, Philip I en kardinaal Girolamo.
Elke zaterdagochtend zijn de deuren geopend voor publiek. Daarnaast kunnen er privérondleidingen geboekt worden op de andere dagen en op zaterdagmiddag.

Keats-Shelley House

Direct naast de Spaanse Trappen van Rome kun je het huis van de romantische dichters John Keats en Percy Bysshe Shelley bezoeken. Hun gedichten werden vooral gewaardeerd na hun overlijden. Veel van hun schrijfwerk is dan ook terug te vinden in poëzie, toneelstukken en in de literatuur. In het huis van Keats-Shelley kun je een bibliotheek en verschillende kamers bezoeken waar je veel over en van hen tegenkomt.

Museo Barracco

Museo Barracco is een kunstmuseum in het hart van Rome. In dit museum is een behoorlijke indrukwekkende verzameling kunst te zien van Giovanni Barracco. Deze verwoede verzamelaar heeft uiteindelijk zijn collectie geschonken aan de stad Rome in het jaar 1902. Sindsdien kun je aan de Corso Vittorio Emanuele genieten van oude sculpturen uit de Egyptische en Griekse kunst.

Museo Civico di Zoologia

In de parkachtige omgeving van Villa Borghese en direct naast de dierentuin is het natuurhistorisch museum van Rome gelegen. Het museum heeft veel aanzien voor wat betreft zijn collectie. Je kunt er namelijk zo’n vijf miljoen exemplaren van weekdieren, vogels, zoogdieren, insecten en fossielen bewonderen. Daarnaast zijn er ook nog de zoölogische collecties van Conte Arrigoni degli Oddi, de Italiaanse Ornitholoog, te bezoeken.

Museo Nazionale di Palazzo Venezia

Binnen de muren van het Palazzo di Venezia aan het gelijknamige plein van Rome, is tevens een nationaal museum te bezoeken. Daar waar ooit kardinalen woonden kun je nu verschillende voorwerpen en kunst uit de geschiedenis bewonderen.

Museo del Risorgimento

Het enorme monument van Victor Emanuel II heeft ook een museum. Behalve tijdelijke tentoonstellingen kun je hier allerlei documenten bekijken die van belang zijn als informatiebron voor de periode van de achttiende eeuw tot en met de Eerste Wereldoorlog. De kaarten, enveloppen, manuscripten, dagboeken en rapporten zijn doormiddel van schenkingen en aankopen uitgegroeid tot een behoorlijk imposant archief. Daarnaast kun je er wapens, kleding, schilderijen en andere voorwerpen bewonderen.

Nationaal Etruskische Museum

Liefhebbers van Griekse keramiek, vazen, bronzen beelden en andere Etruskische kunst mogen dit museum zeker niet overslaan. Het ‘Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia’ is gevestigd in een zestiende eeuws voormalig zomerverblijf van paus Julius III.

Museo Nazionale delle Paste Alimentari

De stad Rome heeft zijn eigen pasta museum. Aan de Via Flaminia kun je alles leren omtrent het maken van verse pasta. Het eten van de Italianen is cultureel erfgoed. Alles moet vers en op de juiste manier bereid worden. Het museum gaat in op de snijtechniek, het rollen en niet onbelangrijk, de selectie van verse ingrediënten.

Torlonia Museum

In de prachtige omgeving van Villa Torlonia kun je behalve heerlijk wandelen ook het huis zelf bezoeken. Het Torlonia Museum heeft namelijk een behoorlijke grote collectie beelden en sarcofagen uit het Romeinse Rijk tentoongesteld. De villa behoorde tussen 1925 en 1943 toe aan Mussolini, de voormalige fascistische leider van Italië.