Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Rome op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Rome vind je terug op de vele Rome en Italië sites die je op het internet vind. Een goede reisgids over Rome kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Bedieningsgeld en fooien

In Rome is het gebruikelijk om bedieningsgeld en/of een fooi te betalen in de horeca. Als je ergens gaat eten dan zijn er drie opties. De eerste is een vast bedrag per persoon aan bedieningsgeld (coperto). Dit bedrag is gemiddeld 1 tot 5 euro per persoon. Een andere mogelijkheid is een vast percentage aan bedieningsgeld. Deze vind je als ‘service charge’ terug op je rekening. De percentages die gebruikt worden lopen ook nogal uiteen. Tien procent is meestal het minimale en twintig procent is meestal het hoogste wat je zult aantreffen in Rome. Mocht er geen coperto of bedieningsgeld berekend worden, dan is een fooi van 10% gebruikelijk in de horeca. Als er al wel coperto of bedieningsgeld berekend is dan mag een fooi wel, maar hoeft het niet.

Op plekken waar je alleen maar wat drinkt zijn er twee opties: bedieningsgeld en/of fooi. Coperto is niet gebruikelijk als er alleen maar wat gedronken wordt.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Documenten

Om naar Rome te reizen heb je een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart nodig. Vanwege het Schengen-verdrag zijn er geen grenscontroles, maar luchtvaartmaatschappijen willen je vaak kunnen identificeren als je met het vliegtuig reist. Ook kun je in Italië of onderweg te maken krijgen met een politiecontrole waarbij je je moet kunnen identificeren. Hotels en appartementeigenaren vragen ook vaak om je ID bij het inchecken.

Douane

Binnen de Europese Unie is er in principe vrij vervoer van goederen. Daar zijn wel een paar uitzonderingen op. Het meenemen van drank, sigaretten, parfum en accijnsgoederen is mogelijk voor eigen gebruik. Binnen de Europese Unie wordt de grens gehanteerd van maar liefst 90 liter wijn, 10 liter sterke drank of 800 sigaretten. Het meenemen van drugs, dus ook softdrugs, is niet toegestaan.

Drinkwater

Het leidingwater in Rome is, net als elders in Italië, prima drinkbaar. Bacteriologisch zit het water prima in elkaar, tenzij er expliciet ‘Acqua non potabile’ vermeld staat bij een kraan. Wat je wel zult merken is dat er veel kalk in het leidingwater zit. Dat merk je vooral als je zelf water kookt om thee te zetten. Veel toeristen kiezen ervoor om water uit de fles te drinken. Voor een half litertje koel water betaal je in de meeste winkeltjes in Rome slechts 1 euro. Aanzienlijk meer betaal je op terrasjes en bij de vele drankstalletjes die je in de straten van Rome ziet.

Elektriciteit

In Italië (dus ook in Rome) heeft men 230 volt wisselstroom. Dit is vergelijkbaar met Nederland. Wel kunnen er afwijkende stopcontacten gebruikt worden. Naast de standaard Europese stopcontacten kent men in Italië ook de driepins-stekkers en stopcontacten van type L. Onze stekkers passen daar meestal wel gewoon in. Vaak moet je wel wat harder doorduwen, omdat deze stopcontacten voor onze tweepinsstekkers wat aan de nauwe kant zijn.Feestdagen

In Italië, dus ook in Rome, viert men een aantal officiële feestdagen. Banken, kantoren en overheidsinstanties zijn dan in de regel gesloten.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
25 april – Bevrijdingsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
2 juni – Feest van de Republiek
15 augustus – Maria Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
8 december – Maria onbevlekte ontvangenis
25 december – Kerstmis
26 december – Heilige Stefanus

Variabele feestdagen Italië:
Carnaval
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen
Pinksteren

Op 14 februari wordt er uitgebreid Valentijnsdag gevierd in Rome. Het is geen officiële Italiaanse feestdag.

Geld

In Rome betaal je met de euro. Hierdoor hoef je geen geld te wisselen als je naar Rome reist. Met een Nederlandse bankpas (met Maestro-logo) moet je zonder enige problemen geld kunnen opnemen uit een van de vele geldautomaten die je in de stad ziet. Let op: voor geldopnames bij de vaste geldautomaten (bij banken) betaal je normaal gesproken niets voor het geld opnemen. Er staan echter ook zogenaamde losse ‘cash dispensers’, vooral in toeristische winkels, waarbij je vaak wel een vaste toeslag per opname betaalt. In winkels en de horeca kun je vaak zonder problemen met je Nederlandse bankpas elektronisch betalen.

Met creditcard betalen is in Rome op veel plekken mogelijk. Kijk of er een MasterCard en/of Visa logo bij de entree te vinden is. Let wel op of er geen creditcardtoeslag berekend wordt.

Internet

Op redelijk veel plekken in Rome kun je gratis met het internet verbinden via Wi-Fi. Het gratis draadloos internet wordt niet alleen door verschillende accommodaties, bars en restaurants aangeboden, maar ook op diverse plekken in de stad zelf. Je herkent deze plekken aan bordjes waarop vermeld staat dat er gratis Wi-Fi aangeboden wordt.

Noodnummers

Als je in Rome bent en een noodgeval hebt dan kun je meestal het beste het algemene noodnummer 113 bellen. Als je 112 belt dan bel je rechtstreeks met de carabinieri en voor de ambulance of eerste hulp bel je naar 118. De brandweer is rechtstreeks te bereiken via het nummer 115.

Roken

In Rome geldt er, net als in de rest van Italië, een streng rookbeleid. Binnen roken is verboden in openbare gebouwen, restaurants, bars en steeds meer accommodaties. Een uitzondering zijn aparte rookruimtes met een afzuiginstallatie.

Taal

Italiaans is de officiële taal en belangrijkste spreektaal in Rome. Als toerist kun je echter op de meeste plekken prima met Engels terecht. Wat je wel zult merken is dat de locals soms erg beperkt zijn in hun kennis van de Engelse taal, waardoor ze jouw vraag of opmerking niet goed begrijpen. Grote kans dat je dan wel een antwoord krijgt, maar dan op de vraag zoals zij hem begrepen hebben. Deze spraakverwarringen zul je als toerist voor lief moeten nemen of er anders maar voor zorgen dat je zelf een redelijk woordje Italiaans spreekt.

Telefoneren

Met een mobiele telefoon kun je in vrijwel heel Rome goed telefoneren. Wat je wel zult merken is dat het bereik in gebouwen soms minder goed of zelfs helemaal weg kan zijn. Dit is vooral het geval als je je in het hart van oudere gebouwen bevindt. Als je naar Nederland wilt bellen dan moet je eerst 0031 of +31 intoetsen en vervolgens de eerste ‘0’ van het abonneenummer of mobiele nummer weglaten. Voor België is dat 0032 of +32.

Telefoneren in Rome

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Rome en Nederland of België. Dat komt omdat we in dezelfde tijdzone liggen. Rome (Italië) doet net als ons aan wintertijd en zomertijd. De zomertijd gaat in op de laatste zondag van maart en de wintertijd gaat tijdens de laatste zondag van oktober weer in.

Veiligheid

In Rome moet je op je hoede zijn. De stad heeft een serieus probleem als het gaat om zakkenrollers. Het aantal toeristen dat dagelijks slachtoffer van zakkenrollerij is enorm. Geld, portemonnees, telefoons, horloges en sieraden. Niets is veilig voor de dieven die hier vooral actief zijn op de drukke plekken en in de metro. Berg daarom zoveel mogelijk je waardevolle spullen op in een kluisje en neem op straat alleen maar mee wat je echt nodig hebt. Draag geen dure horloges (hoewel ze ook goedkope horloges onmerkbaar van je pols afhalen) en stop niets in je kontzakken. Draag tassen gesloten voor je en zorg ervoor dat ze nergens bij kunnen.

Veiligheid in Rome

ZTL-zone

Reis je met de (huur)auto naar Rome? Dan is het goed om te weten dat er voor de binnenstad van Rome een milieuzone ingesteld is. Deze ZTL-zones (“Zona a Traffico Limitato”) zijn ingesteld om het verkeer en de uitstoot te beperken. Rijd je zo’n zone in terwijl je daar geen toestemming voor hebt, dan kan je dat flinke boetes opleveren. Controle vindt plaats met camera’s. Daardoor merk je vaak pas bij thuiskomst dat je een of meerdere boetes hebt ontvangen voor het ongeoorloofd binnenrijden van een ZTL-zone.

Wil je weten hoe je een ZTL-zone herkent, onder welke voorwaarden je een ZTL-zone wel binnen mag rijden en wat de boetes zijn per overtreding? Lees dan dit artikel:

5 dingen die je moet weten over ZTL-zones in Italië