Bezienswaardigheden in Rome

Rome telt zoveel historische en noemenswaardige bezienswaardigheden, dat het eigenlijk vrijwel onmogelijk is om een compleet overzicht te bieden van alle hotspots van Rome. Wij hebben een overzicht gemaakt van mooie, belangrijke en indrukwekkende bezienswaardigheden die je in Rome kunt bekijken. Houd er rekening mee dat de populaire bezienswaardigheden erg druk kunnen zijn.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Rome bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Rome.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Rome
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Rome via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Rome via GetYourGuide

Trevifontein

Waarschijnlijk is de barokke Travifontein van Rome het mooiste fontein ter wereld. Het ‘Fontana di Trevi’ is in ieder geval het beroemdste te noemen. Het fontein werd in 1762 gebouwd naar een ontwerp van Niccolò Salvi, een Italiaanse architect. Helaas is hij vroegtijdig overleden en heeft het uiteindelijke resultaat nooit kunnen bewonderen. Zijn werk werd overgenomen door Pietro Bracci, de beeldhouwer die ook het het beeld Oceanus vervaardigde voor het Trevifontein. De beelden vertellen het verhaal van Neptunus en de godinnen van overvloed (Abundantia) en gezondheid (Salus). Wanneer je een muntje via je linkerschouder in het fontein gooit, ben je verzekerd van een terugkeer in de prachtige oude stad Rome. De dagelijkse opbrengst is ten goede van een goed doel.

Forum Romanum

In dit voormalige Romeinse centrum kun je resten bewonderen uit een periode waarin de stad zich ontpopte tot wat men later de ‘navel van de wereld’ noemde. Vanuit deze plek werden er toespraken, verkiezingen, festiviteiten en andere openbare bekendmakingen naar het volk geuit. Er heeft zich heel wat geschiedenis afgespeeld hier. Het forum Romanum is gelegen tussen de Palatijn (Palentinoheuvel) en het Capitool. Onder de ruïnes en bouwwerken bevinden zich keizerlijke paleizen, tempels, triomfbogen en zuilengalerijen.

Het Forum Romanum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, waardoor de kans groot is dat onze nazaten eeuwen na ons nog van dit unieke historische stuk Rome kunnen genieten.

Forum Romanum

Piazza di Spagna

Als één van de beroemdste en meest bekende pleinen van Rome mag de Piazza di Spagna zeker niet tussen de mooiste bezienswaardigheden van de stad ontbreken. Het plein heeft een zeer prominente plaats tussen ‘de Heilige Stoel’ en de zetel van de ambassade van Spanje. Vervolgens ligt het ook nog een onderaan de Spaanse Trappen. Piazza di Spagna is een druk en veelbezocht plein waar je niet alleen het fontein ‘Fontana della Barcaccia kunt bewonderen, maar ook het Palazzo di Propaganda Fide uit de zeventiende eeuw.

Colosseum

De belangrijkste bezienswaardigheid van Rome is het Colosseum. Dit indrukwekkende amfitheater heeft een prominente plaats ingenomen in het centrum van de stad. Het ‘Colosseo’ van Rome is een erfenis uit de eerste eeuw na Christus en had als doel de inwoners te entertainen. Binnen de muren van het Colosseum werden bloederige gevechten georganiseerd tussen gladiatoren, leeuwen en criminelen, waarmee men vaak doorging tot de dood erop volgde. Zeker voor die tijd was het bouwwerk vooruitstrevend te noemen. Volgens Vespasianus, de oprichter, moest het dan ook vooral groots en spectaculair worden. In het museum van het Colosseum kom je meer te weten over de geschiedenis rondom dit prachtige bouwwerk.

HANDIG:
5 dingen die je moet weten over het Colosseum

Het Colosseum in Rome

Bij het Colosseum kunnen lange wachtrijen staan. Sterker nog, de kans dat er geen lange wachtrij voor de kassa’s staat is vrij klein, zeker als je in de drukkere periodes naar Rome reist.
Verkopers lopen dan ook rond het Colosseum rond om skip-the-line tickets tegen woekerprijzen aan te bieden. Wie slim is die koopt zijn/haar tickets vooraf via internet en vermijdt hiermee de wachtrijen.

RESERVEER HIER JE COLOSSEUM TICKETS

Pantheon

Mede dankzij de prachtige koepel en het statige voorkomen, heeft het Pantheon door de eeuwen heen nooit ingeboet aan populariteit. Het eeuwenoude bouwwerk werd gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus. Het behoort nog altijd tot één van de best bewaarde oude gebouwen uit de Romeinse Tijd. De binnenkant is door de eeuwen heen grotendeels in tact gebleven. Qua decoratie is er wel wat veranderd. Zo zijn er diverse beelden, schilderijen en altaren geplaatst die afkomstig zijn uit verschillende episodes. In de koepel zit een gat waardoor er een bijzondere lichtinval te bewonderen is. Sinds de inwijding van paus Bonifacius IV in het jaar 609 is het Pantheon in gebruik als kerk van Sint Maria en de martelaren (Santa Maria dei Martiri).

Het Pantheon in Rome

Santa Maria in Trastevere

De huidige ‘Basilica di Santa Maria in Trastevere’ werd gebouwd in de twaalfde eeuw. Een aantal details van de kerk die ouder zijn dan de huidige bouw, zijn onder ander de zuilen aan de binnenkant. De kerk is immers gebouwd op de fundamenten waarvan men beweerd dat ze toebehoren aan de eerste christelijke kerk van Rome. De Santa Maria in Trastevere is binnen rijkelijk gedecoreerd met mozaïek, gouden details en waardevolle voorwerpen als een relikwie van Sint-Apollonia, paus Callixtus I en kardinaal Lorenzo Campeggio.

Thermen van Caracalla

De ruïnes van de badhuizen van Caracalla zijn een overblijfsel uit de derde eeuw. De Thermen van Caracalla werden gebouwd in opdracht van keizer Caracalla om zijn volk te plezieren. Later werd er een hypocaust systeem geplaatst, die fungeert als vloerverwarming. Dit gebeurde doormiddel van warme lucht. Tot in de twintigste eeuw is het systeem vaak als inspiratiebron gebruikt voor de huidige technieken. De Thermen van Caracalla zijn gelegen op een 25 hectaren tellend gebied. Helaas is het deels toegankelijk voor publiek.

Trinità dei Monti

Deze kerk met zijn twee torens steekt hoog boven de Spaanse Trappen uit. De Trinità dei Monti is een erfenis uit de zestiende eeuw. Er werd door Lodewijk XII van Frankrijk opdracht gegeven voor een kerk in Franse stijl. Uiteindelijk werd de stijl aangepast en kijken we nu naar een Italiaanse Renaissance kerk met dubbele trap.

Piazza Navona

Op de plek waar omstreeks de eerste eeuw het stadion van Domitianus zich bevond, is tegenwoordig een groot plein gelegen met daarop het ‘Fontana dei Quattro Fiumi’. Dit Vierstromenfontein met obelisk werd ontworpen in de zeventiende eeuw door Gian Lorenzo Bernini. Al sinds het ontstaan van Piazza Navona heeft dit indrukwekkende plein centraal gestaan voor verschillende festiviteiten, opvoeringen en kerstmarkten.

Piazza Navona is één van de mooiste pleinen van Rome.

Basilica di Santa Maria Maggiore

Aan de Piazza del Esquilino is de grootste katholieke kerk van Rome gelegen. Verschillende onderdelen van dit bouwwerk werden al in de vierde en vijfde eeuw vervaardigd. Het initiatief voor de bouw van deze kerk kwam van paus Liberius. Een legende verteld dat Maria hem in zijn droom vertelde dat er die nacht sneeuw zou vallen op de plek waar hij een kerk moest bouwen. In de basiliek zijn een aantal topstukken en andere bezienswaardigheden te bewonderen, waaronder een beeld van Michelangelo, mozaïeken afbeeldingen uit de vijfde eeuw, historische altaren, een stenen olifant van Bernini en een zeer indrukwekkend plafond.Archbasilica van St. Jan van Lateranen

De volmondige Italiaanse benaming van deze basiliek luidt: Archbasilica Papale di San Gionvanni in Laterano. De kathedraal die gewijd werd aan Christus de Verlosser, ter ere van de heiligen Johannes de Doper en Evangelist op het Lateranen, werd gebouwd in vierde eeuw na Christus. Het werd gebouwd op de fundamenten van een oud Romeins fort, Castra Nova. Het aangrenzende Lateraanse paleis, Palatium Lateranense, is tegenwoordig ingericht als Vaticaans Historisch Museum. Het verdrag van Lateranen is een overeenkomst waarin de grens tussen Vaticaanstad en Italië wordt bepaald. Het is te vergelijken met de status van een ambassade.

Vaticaanstad

Het autonome Vaticaan is geheel omringd door de stad Rome. De staat met daarin ‘de Heilige Stoel’ is wereldberoemd en erg populair. De ontelbare kunstschatten die hier binnen de muren van Vaticaanstad te bewonderen zijn is ongekend. Ook buiten de muren zijn er bezienswaardigheden te bezoeken die onder het ‘Verdrag van Lateranen’ valt en dus onderdeel van het Vaticaan zijn. Denk hierbij aan San Giovanni in Laterano, de basiliek van Santa Maria Maggiore en Palazzo de Propaganda Fide. In Vaticaanstad kun je onder andere de Sixtijnse Kapel, de Sint-Pieterbasiliek, de Vaticaanse Musea, het Apostolisch Paleis en de Vaticaanse tuinen bewonderen.

Over Vaticaanstad valt zoveel te vertellen, dat deze ministaat een eigen ‘voor beginners’-site heeft. Op Vaticaanstad voor beginners lees je alles over het bezoeken van Vaticaanstad, de geschiedenis van Vaticaanstad, de Vaticaanse musea en hoe je er het beste naartoe reist.

bezoek Vaticaanstad voor beginners
Het hart van Vaticaanstad

Sixtijnse Kapel

Als officiële residentie van de paus, mag de Sixtijnse Kapel (Capella Sistina) dagelijks op veel aandacht rekenen. De kapel is gelegen in het Apostolisch Paleis in Vaticaanstad. De rijkelijk gedecoreerde kapel is het meesterwerk van de alom bekende Michelangelo. Het schilderij ‘Het Laatste Oordeel’ wat hier te bewonderen is, wordt dan ook veelvuldig bezocht. Andere kunstwerken zijn gemaakt door Botticelli, Pietro Perugino, Demenico Ghirlandaio en Hendrick van den Broeck.

HANDIG:
5 dingen die je moet weten over de Sixtijnse kapel

Tuinen van Villa Borghese

Hoewel we hier over tuinen spreken, lijkt het woord park meer op zijn plaats. De tuinen van Villa Borghese zijn ongeveer tachtig hectare groot en liggen zeer centraal ten opzichte van het centrum van Rome. Vanaf het einde van de zestiende eeuw behoorde het landgoed toe aan de pauselijke familie Borghese. Behalve voor het bezoeken van de verschillende musea, wordt het park tegenwoordig ook veelvuldig bezocht door recreanten, sportievelingen en families. Daarnaast bevat het park verschillende statige villa’s, een dierentuin, het Zoölogisch Museum, Galleria Nazionale d’Arte Moderna en verschillende sculpturen.

Tuinen van Villa Borghese

Capitool

Van de vier heuvels en drie heuvelkammen die samen de zeven heuvels van Rome vormen is de Capitolijn, welke we ook het Capitool noemen, de grootste. Hierop stonden al vanaf de zesde eeuw een aantal belangrijke bouwwerken zoals de tempel van Jupiter Optimus Maximus. De huidige uitstraling is vooral te danken aan het werk van Michelangelo. Het plein, Piazza del Campidoglio is bijvoorbeeld door hem ontworpen. Aan dit plein bevinden zich het stadhuis, Palazzo Senatorio, Palazzo dei Conservatori en Palazzo Nuovo. Het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius is een replica van het origineel wat in het Paleis van de Conservatieven staat.

Basiliek van Sint Paulus buiten de Muren

De sinds de vierde eeuw ingewijde pauselijke basiliek ‘Basilica Papale di San Paolo Fuori le Mura’ staat in de volksmond beter bekend als San Paolo. In de basiliek zijn verschillende dienaars van God afgebeeld in mozaïek. Voor de entree van de basiliek staat een standbeeld van Sint Paulus, welke omstreeks 1850 werd gemaakt door Giuseppe Obici. De basiliek San Paolo is onderdeel van het Vaticaan en valt daarmee onder het verdrag van Lateranen.

Castel Sant’Angelo

In de omgeving van Parco Adriano staat het Mausoleum van Hadrianus, de Romeinse keizer. Het mausoleum werd in opdracht van deze keizer gebouwd in de tweede eeuw. Omstreeks de veertiende eeuw werd het mausoleum in gebruik genomen als pauselijk fort en later als gevangenis waar zelf executies plaatsvonden. Tegenwoordig is het Castel Sant’Angelo ingericht als museum, Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo.

Castel Sant’Angelo

Basiliek van San Clemente

De rooms-katholieke Basiliek van San Clemente aan de Via Labicana bestaat uit drie delen. Het jongste deel is afkomstig omstreeks het jaar 1100 en de twee eerdere delen van tussen de eerste en vierde eeuw. Verschillende kunstenaars, beeldhouwers en bouwkundigen hebben door de eeuwen heen wat aanpassingen geleverd. De Basiliek van San Clemente is dan ook zeker een bezoekje waard.

Piazza del Popolo

Rome barst van de mooie pleinen, zoals Piazza del Popolo. Dit grote ronde plein is voor lange tijd een openbare plek geweest waar executies plaatsvonden. De huidige neoklassieke uitstraling werd omstreeks begin negentiende eeuw verkregen door de architect en archeoloog Giuseppe Valadier, zoon van een goudsmid. De Egyptische obelisk, obelisco Flaminio met vier leeuwenfonteinen, is afkomstig uit Heliopolis. Ten noorden van het plein bevindt zich Piazzale Flaminio. Andere bezienswaardigheden van Piazza del Popolo is het fontein ‘Fontana del Nettuno’, de trappen naar Pincio en de ‘Porta del Popolo’ de stadspoort van de Aureliaanse Muren.

Altare della Patria

Bij het zien van dit bouwwerk, wat ook wel bekend staat als Vittoriano, is het haast niet voor te stellen dat het uitsluitend een monument betreft. De omvang en uitstraling van dit nationalistische monument aan de Piazza Venezia is opmerkelijk te noemen. Het ‘Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II’ werd gebouwd in 1885. Vervolgens heeft men er veertig jaar over gedaan om het ontwerp van Giuseppe Sacconi succesvol af te ronden. Het monument wat ter ere van de eerste koning van Italië werd gebouwd, is ondanks dat het niet af was al in 1911 ingehuldigd. Van bovenaf heb je een bijzonder fraai uitzicht over de stad. In het monument is tevens het Museo del Risorgimento te vinden.

Spaanse Trappen

De vrijwel altijd drukke Spaanse Trappen in Rome zijn erg populair te noemen. De 138 treden van de Scalinata di Spagna worden vaak gebruikt als welverdiend rustpunt om de stad even op je in te laten werken. Het uitzicht op de Piazza di Spagna is werkelijk prachtig te noemen. Het is dan ook niet gek dat veel kunstenaars uit het verleden en heden zich zo aangetrokken voelen met deze plek. In de directe omgeving bevinden zich het fontein ‘Fontana della Barcaccia’, de kloosterkerk ‘Trinità dei Monti, het woonhuis van de dichters Keats en Shelley en het Casa Museo Giorgio De Chirico.

De Spaanse Trappen in Rome

San Pietro in Vincoli

De San Pietro in Vincoli is een kerk aan de Piazza di San Pietro. Hij wordt voornamelijk bezocht om het standbeeld van Mozes uit de zestiende eeuw te bewonderen. Het beeld is een creatie van Michelangelo welke hij in opdracht van paus Julius II maakte als diens graftombe. In de kerk zijn onder andere enkele historische fresco’s, altaren uit de zevende eeuw, de relikwie van St. Peter en prachtige architectuur te bewonderen.

Santa Maria degli Angeli e dei Martiri

Tijd voor nog een kerk: de Santa Maria degli Angeli e dei Martiri. Het meest bijzondere van deze kerk, is dat het gebouwd is in de overblijfselen van een oud Romeins badhuis, Thermen van Diocletianus. Paus Pius IV gaf in 1561 de opdracht voor het gebruik maken van de oude ruïnes om zo een kerk te stichten die gewijd is aan de christelijke martelaren. Ook hier werd Michelangelo benaderd die later werd opgevolgd door Luigi Vanvitelli. Het gewelfde plafond, de kapel ‘Capella dei Certosini’ de Romeinse zuilen en het prachtige standbeeld van Johannes de Doper zijn opmerkelijke bijzonderheden.

Circus Maximus

Tussen de Aventijn en Palatine heuvels is een oud stadion te vinden waar eeuwen geleden Romeinse wagenrennen werden georganiseerd. Deze populaire sport was niet altijd zonder gevaar. Vaak werd zo’n wagen door vier paarden vooruit getrokken en racete zij tegen andere wagens. Vaak vertegenwoordigden zij of werden ze gefinancierd door gefortuneerde en/of invloedrijke personen en al snel had het zijn invloed op de samenleving. Circo Massimo is voor lange tijd een plek geweest waar men samenkwam om te genieten van wagenrennen, atletiek, toneelstukken en uiteenlopende wedstrijden. Tegenwoordig is de site opengesteld voor bezoekers en kun je genieten van een stukje geschiedenis.

Piazza Venezia

Het immer drukke Piazza Venezia wordt vooral bezocht om het indrukwekkende monument ‘Vittorio Emanuele II’ en de zuil van Trajanus ‘Colonna Traiana’. De zuil refereert aan overwinning van de Romeinse keizer Trajanus tijdens de Dacische Oorlogen. De 185 treden leiden je de weg naar boven, waarvandaan je een mooi uitzicht hebt over de Piazza Venezia.

Fontana dei Quattro Fiumi

Het fontein van de vier rivieren werd al in de zeventiende eeuw ontworpen door Gian Lorenzo Bernini, een Italiaanse kunstenaar en architect. Hoewel hij meerdere fonteinen ontwierp zoals het Fontana del Tritone en de colonnade van Piazza San Pietro, wordt de Fontana dei Quattro Fiumi toch zijn meesterwerk genoemd. In het fontein zijn de vier riviergoden verwerkt en een Egyptische obelisk met daarop het embleem van de Pamphili familie, waartoe de opdrachtgever van het fontein paus Innocentius X behoorde.

Catacomben van Rome

Wie op zoek is naar een spannend uitje, moet beslist de ondergrondse begraafplaats van Rome bezoeken. De catacomben van Rome waren een ‘goedkopere’ oplossing dan begraven worden boven de grond. De ondergrondse gangen van deze catacomben werden vaak opgesierd met tekeningen. De meest bekende catacomben zijn de catacomben van Domitilla, van Sebastianus en van San Sebastiano.

Palatijn

De heuvel Palatino of Palatijn laat veel overblijfselen van het klassieke Rome zien. Volgens de legende werden hier de kinderen Romulus en Remus gevonden en gevoed door een wolvin. Later werden er op deze plek majestueuze paleizen gebouwd waarin invloedrijke personen als Augustus, Tiberius en Domitianus. In het museum zijn verschillende voorwerpen te bewonderen die tijdens de archeologische opgravingen hier gevonden zijn. Daarnaast is het huis van Augustus voor bezoekers toegankelijk.

De Palatijnse heuvel